Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Alva har sin frihet

”Jag vet vad jag vill och när det inte passar, säger jag till.”

Alva föddes med en CP-skada. Idag sitter hon i rullstol och har även en begränsad talförmåga, vilket gör att hon behöver hjälp inte bara med det praktiska utan även med att kommunicera med sin omgivning. Då finns hennes assistenter där, tålmodiga tjejer med mycket humor som hjälper och stöttar Alva i hennes vardag. Och det är full fart och många härliga skratt som fyller hennes dagar.

I många år var det Alvas föräldrar som assisterade henne, med hjälp av avlösare från kommunen. Men det var ingen bra lösning för familjen och man tog därför kontakt med Särnmark.

”Det är först nu när vi har BAS Total, som jag har fått tid till att vara mamma även för Alvas syskon”, säger Veronica som är Alvas mamma.

Alvas assistans handlar först och främst om Alvas frihet och att få bestämma över sitt eget liv. Nu kan hon leka, gå till kompisar och gå på bio, precis som vilken annan tjej som helst i hennes egen ålder. Men det handlar även om Alvas föräldrar, som nu kan vara mer närvarande utan att behöva oroa sig för sjuka assistenter eller all administration som Alvas assistans innebär.

Alva älskar att gå i skolan, en grundsärskola där undervisningen är anpassad efter hennes tempo, och att ha lov tycker Alva känns helt onödigt. Efter skolan träffar hon gärna sina kompisar eller åker till Gränby Centrum för att shoppa och fika.

På vinterhalvåret blir det mest inomhusaktiviteter, som till exempel bordsspel eller en tur till bowlinghallen, och på sommaren är det livet på landet i familjens husvagn som är det bästa Alva vet. En gång i veckan går hon även på NIT (Nätverksbaserad Intensivträning), där hon bland annat simmar, gymmar och går på yoga. Alvas assistans ger henne möjligheten att kunna göra allt detta.

”Vi har de bästa tjejerna till Alva och allt bara flyter på. Vi är mycket nöjda och vi får vansinnigt mycket hjälp - inte bara av Alvas assistenter utan även av personalen på Brukarassistans kontor”, avslutar Veronica.