Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

När livet plötsligt vänder

Petter och hans mamma Anna vid en sjukhussäng. Bilden får inte användas utan tillstånd eller överlåtas till tredje part.

Petter Skoogs liv ändrades över några veckor, från att vara en fullt frisk 16-åring till att bli i behov av personlig assistans dygnet runt.
Den personliga assistansen blev som en försäkring som täckte upp för att Petter skulle kunna fortsätta leva sitt liv och för att familjen skulle orka med den nya situationen.
– Vi är oändligt tacksamma för den hjälp vi har fått, men ingen hade varit lyckligare än jag om vi varit i en situation där den personliga assistansen inte behövts, säger Anna Gabrielsson, mamma till Petter.

Livet kan oväntat ta tvära kast – och då är det en trygghet att veta att det finns hjälp att få. Det vet familjen Skoog i Uppsala.
I juli 2016 var de som vanligt uppe i sommarstugan utanför Umeå. Petter, då 16 och en helt vanlig kille, hade varit på konfirmationsläger och var väldigt trött när han kom hem igen.

– Jag tänkte att det var helt naturligt att han var trött efter lägret, så vi lät honom vila, säger Anna Gabrielsson.

Men Petter blev bara tröttare och tröttare. Familjen trodde att han åkt på en förkylning, men till slut blev situationen så illa att de tog honom till akuten på universitetssjukhuset i Umeå. Där hittade man först inget fel på Petter, trots att man gjorde flera undersökningar.

– Ingen visste vad det var, ingen förstod något. Men när barnkardiologen kom sa hon plötsligt: ”Oj, hjärtat håller på att stanna. Han måste få adrenalin”. Det här var svårt att höra, det var helt surrealistiskt. Han var på väg bort. De närmaste timmarnas arbete räddade min sons liv, säger Anna Gabrielsson.

Drabbades hårt
Men detta var bara inledningen. Det skulle bli värre. Petters hälsotillstånd kom att kraftigt försämras, och motgångar följde på varandra.
Han skickades med ambulansflyg till specialister på Skånes universitetssjukhus i Lund för vård. Han kom att drabbas av akut muskelsönderfall i hela kroppen, infektion i hjärnan och kollaps av njurarna. Och fortfarande visste man inte vad Petter drabbats av.

– Personalen gav alla typer av behandlingar. De sa att ”vi ger allt och hoppas vi träffar rätt. Vi kan inte säga vad det är”, säger Anna Gabrielsson.

Efter att läget stabiliserats flyttades han till Akademiska Sjukhuset i Uppsala där han låg en månad på intensiven och därefter ytterligare ett år på barnsjukhuset.

– Hjärninfektionen påverkade honom. När han kom till medvetande på sjukhuset kunde han inte röra sig, inte ens tugga, bara blinka med ögonen, säger Anna Gabrielsson.

Vårdas dygnet runt
Nu stod det klart att Petters liv förändrats för alltid och att han var i behov av hjälp för att klara sina vardagsbestyr, med allt från att klä på sig och äta, till att vända sig om i sängen när han sover. I dag får han hjälp av personliga assistenter dygnet runt.

Rätten till personlig assistans har blivit en het politisk fråga. LSS och assistansersättningen har under många år haft problem som bland annat har orsakats av förändrad rättspraxis. För Petter och hans familj är den personliga assistansen så oerhört viktig, utan den skulle förutsättningarna för att Petter skulle kunna leva ett liv, med samma rättigheter som andra i samhället, minskas drastiskt. För familjen Skoog vore det förödande.

– Det är svårt att förklara för andra hur mycket tid det tar att ha ett så svårt sjukt barn. Man känner sig väldigt beroende av andra. Man äger inte sitt liv längre. Och så är det fortfarande. Det är andra som avgör vårt liv, säger Anna.

Kan drabba alla
För Petters föräldrar och storebror har tillgången till personliga assistenter betytt att de har kunnat fortsätta med sina liv så gott det går, och återvända till jobb och studier.

– I ett land utan assistans hade vi föräldrar fått sluta jobba, då hade hela familjen fått gå in för att vara med Petter alla dygnets timmar. Vi är så tacksamma för den hjälp vi fått, men helst skulle vi inte alls vilja vara i den här situationen, säger Anna.

Hon påpekar att det som Petter och därmed hela familjen drabbats av kan drabba vem som helst, när som helst i Sverige. Fortfarande vet man inte vad som orsakat Petters tillstånd.

- Vi är väldigt tacksamma över att sjukvården i Sverige lagt ner enorma resurser för att rädda Petters liv men det är också viktigt att tänka över vad som händer efter sjukhus- och rehabiliteringstiden. Till vilket liv har han räddats?

För Petter är hans personliga assistenter en grundförutsättning för att kunna leva vidare. Den personliga assistansen är en försäkring för oss alla i samhället. En försäkring som många kanske inte känner till men som finns där om den skulle behövas. Den personliga assistansen är en insats som är oerhört viktig att värna om. Den gäller oss alla om något skulle inträffa under livet, avslutar Anna.

 

Vill du veta mer om personlig assistans?

 

Är du eller någon du känner i behov av personlig assistans från oss på Särnmark? Kontakta då oss direkt via telefonnummer 010 498 99 90 , e-post kontakt@sarnmark.se eller direkt i vår chatt längst ner till höger. 

Lär dig mer om oss som assistansanordnare genom att klicka HÄR.

Om du vill ta del av fler av våra kunders berättelser om vikten av personlig assistans i deras liv så klickar du HÄR

Vill du jobba med oss? Läs mer om hur det är att jobba för Särnmark HÄR.