Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Assistentyrket - utmaningar och möjligheter

I veckan befann sig Särnmark på ett seminarium i Riksdagen som handlade om assistentyrket – utmaningar och möjligheter.

Villkoren blir allt tuffare för assistansbranschen, både för den anställde i sin roll som assistent och för arbetsgivaren att kunna erbjuda schyssta avtal och personlig utveckling. Under seminariet togs bland annat följande punkter upp: 

 

 • Höjningen av den statliga schablonersättningen har sedan 2014  varit lägre än de kollektivavtalade löneökningarna och marginalerna har krympt snabbt för medelstora till mindre företag vilket gör det svårt att överleva som assistansanordnare.
 • Enligt kommunala brukarundersökningen som gjordes 2018 kan vi se att kunder väljer privata aktörer framför kommunen för att få en större möjlighet till medbestämmande, få den hjälpen kunden vill ha, upplevelsen av att personalen bryr sig och känslan av att kunna göra det kunden vill göra.
 • Fram till 2026 behövs över 8 000 fler personliga assistenter. Det är redan idag svårt att rekrytera personer till detta livsviktiga yrke. Hur kan vi locka fler personer till branschen när dagens system inte garanterar samma villkorsutveckling som övriga arbetsmarknaden.
 • Både personliga assistenter och företagsrepresentanters erfarenheter och önskemål om framtiden lades fram. Ledamöter för kristdemokraterna och socialdemokraterna var med och lyssnade för att få en bättre förståelse för branschen.

Särnmark tycker det är av största vikt att detta diskuteras och att politikerna agerar. Finns det en politisk vilja till förändring kan kvaliteten öka i utförandet, villkoren för assistenterna kan bli bättre, vi kan få ett regelverk som försvårar fusk och en stabil långsiktighet som gör det tryggare för såväl kunder som assistenter.

Har du som kund, assistent eller anhörig funderingar kring vad vi som företag kan göra får du gärna höra av dig till oss.

Aktuellt

 • Glad påsk

  Vi önskar er alla en glad påsk och hoppas att ni får njuta av fint vårväder!

  Läs mer
 • Föreläsning om autism i Gävle

  Den 24 april arrangerar vi en föreläsning om autism på vårt kontor i Gävle

  Läs mer
 • Nya telefontider för löneavdelningen 1 april

  Från och med 1 april har löneavdelningen nya telefontider. 

  Läs mer
 • Informationsmöten gällande kollektivavtal

  Datum och tider för våra informationsmöten gällande byte av kollektivavtal. 

  Läs mer
 • 21 mars uppmärksammar vi internationella Down Syndrom-dagen

  Idag är det den internationella Down Syndrom-dagen där vi runtom i världen firar allas lika värde och rättigheter. Vi har fortfarande en lång väg att gå för att uppnå detta mål. 

   

  Läs mer
Visa fler inlägg