Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Assistentyrket - utmaningar och möjligheter

I veckan befann sig Särnmark på ett seminarium i Riksdagen som handlade om assistentyrket – utmaningar och möjligheter.

Villkoren blir allt tuffare för assistansbranschen, både för den anställde i sin roll som assistent och för arbetsgivaren att kunna erbjuda schyssta avtal och personlig utveckling. Under seminariet togs bland annat följande punkter upp: 

 

 • Höjningen av den statliga schablonersättningen har sedan 2014  varit lägre än de kollektivavtalade löneökningarna och marginalerna har krympt snabbt för medelstora till mindre företag vilket gör det svårt att överleva som assistansanordnare.
 • Enligt kommunala brukarundersökningen som gjordes 2018 kan vi se att kunder väljer privata aktörer framför kommunen för att få en större möjlighet till medbestämmande, få den hjälpen kunden vill ha, upplevelsen av att personalen bryr sig och känslan av att kunna göra det kunden vill göra.
 • Fram till 2026 behövs över 8 000 fler personliga assistenter. Det är redan idag svårt att rekrytera personer till detta livsviktiga yrke. Hur kan vi locka fler personer till branschen när dagens system inte garanterar samma villkorsutveckling som övriga arbetsmarknaden.
 • Både personliga assistenter och företagsrepresentanters erfarenheter och önskemål om framtiden lades fram. Ledamöter för kristdemokraterna och socialdemokraterna var med och lyssnade för att få en bättre förståelse för branschen.

Särnmark tycker det är av största vikt att detta diskuteras och att politikerna agerar. Finns det en politisk vilja till förändring kan kvaliteten öka i utförandet, villkoren för assistenterna kan bli bättre, vi kan få ett regelverk som försvårar fusk och en stabil långsiktighet som gör det tryggare för såväl kunder som assistenter.

Har du som kund, assistent eller anhörig funderingar kring vad vi som företag kan göra får du gärna höra av dig till oss.

Aktuellt

 • Särnmarks Almedalsmingel

  Varmt välkommen till Särnmarks mingel under Almedalsveckan!

  Läs mer
 • Träffa Särnmark på Fallens dag i Älvkarleby

  Söndagen den 16 juni mellan 10:00-17:00 finns vi på plats vid Fallens dag i Älvkarleby.

  Läs mer
 • Resultatet av årets kundundersökning: Tack för förtroendet, tillsammans blir vi bättre

  Vår senaste kundundersökning (för verksamhetsåret 2018) visar att Särnmark och vårt dotterbolag Brukarassistans Sverige (BAS) generellt har väldigt nöjda kunder, vilket är mycket glädjande! 

  Läs mer
 • Särnmark förvärvar rehabiliteringsanläggningen Scandinavian Rehab Center

  Som vi tidigare har gått ut med så har Särnmark förvärvat Scandinavian Rehab Center (SRC) i Benalmadena/Malaga, Spanien. Nedan finner du mer information om vilka SRC är och vilka målgrupper företaget riktar sig till. 

  Läs mer
 • Planeringsdag för kundansvariga i Solna torsdag 23 maj

  Den 23 maj är kundansvariga i Solna iväg på planeringsdag. Ring vårt växelnummer 08-505 920 00 så ser vi till att du får prata med en annan kundansvarig.  

  Läs mer
Visa fler inlägg