Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Assistentyrket - utmaningar och möjligheter

I veckan befann sig Särnmark på ett seminarium i Riksdagen som handlade om assistentyrket – utmaningar och möjligheter.

Villkoren blir allt tuffare för assistansbranschen, både för den anställde i sin roll som assistent och för arbetsgivaren att kunna erbjuda schyssta avtal och personlig utveckling. Under seminariet togs bland annat följande punkter upp: 

 

 • Höjningen av den statliga schablonersättningen har sedan 2014  varit lägre än de kollektivavtalade löneökningarna och marginalerna har krympt snabbt för medelstora till mindre företag vilket gör det svårt att överleva som assistansanordnare.
 • Enligt kommunala brukarundersökningen som gjordes 2018 kan vi se att kunder väljer privata aktörer framför kommunen för att få en större möjlighet till medbestämmande, få den hjälpen kunden vill ha, upplevelsen av att personalen bryr sig och känslan av att kunna göra det kunden vill göra.
 • Fram till 2026 behövs över 8 000 fler personliga assistenter. Det är redan idag svårt att rekrytera personer till detta livsviktiga yrke. Hur kan vi locka fler personer till branschen när dagens system inte garanterar samma villkorsutveckling som övriga arbetsmarknaden.
 • Både personliga assistenter och företagsrepresentanters erfarenheter och önskemål om framtiden lades fram. Ledamöter för kristdemokraterna och socialdemokraterna var med och lyssnade för att få en bättre förståelse för branschen.

Särnmark tycker det är av största vikt att detta diskuteras och att politikerna agerar. Finns det en politisk vilja till förändring kan kvaliteten öka i utförandet, villkoren för assistenterna kan bli bättre, vi kan få ett regelverk som försvårar fusk och en stabil långsiktighet som gör det tryggare för såväl kunder som assistenter.

Har du som kund, assistent eller anhörig funderingar kring vad vi som företag kan göra får du gärna höra av dig till oss.

Aktuellt

 • Bättre överblick över din assistansekonomi med nya och enklare rapporter

  I Början av oktober så lanserade vi nya och förbättrade ekonomiska rapporter som alla kunder hittar på Mina Sidor. Vi hoppas att de nya rapporterna ska ge dig som kund en bättre överblick över din assistansekonomi.

  Läs mer
 • 👫Anhörigvecka 👪

  På söndag är det #nationellaanhörigdagen2019. Anhörig, familj, närstående.. kärt barn har många namn. För många av oss är anhöriga de absolut viktigaste personerna i våra liv. För många med funktionsnedsättning är anhöriga ofta är extra viktiga, i vissa fall livsviktiga till och med. Utan anhöriga skulle livet inte fungera, särskilt inte i tider där det blir allt svårare att bli beviljad assistansersättning och ett stort ansvar läggs på föräldrar, partner, syskon och barn.

  Läs mer
 • Är utredningarna rättssäkra?

  I en studie (av Ulrika Järkestig Berggren, Ulla Melin Emilsson och Ann-Sofie Bergman) som kom i somras granskades Försäkringskassans handläggares arbete när de ska bedöma om en person har rätt till assistansersättning. Man tittade på 100 nyansökningar gjorda mellan 2014 och 2017. Nedan går vi kort genom studiens resultat och lyfter några av de (som studien kallar) strategier  som tas upp samt visar på hur vi sett faktiska exempel på detta i beslut som inkommit till oss. Vad gäller angående grundläggande behov? Kan bedömningen angående t ex rakning skilja sig från fall till fall?

  Läs mer
 • Idag är det dagen för ungas psykiska hälsa

  ”Min färdtjänst drogs in. Det var som att dra undan mattan för mig och hindra mig från att vara med mina vänner som förut. Detta bidrar såklart till psykisk ohälsa.”

  Läs mer
 • Träffa Särnmark på Min Fritid i Tyresö den 13 september

  Den 13 september finns personal från Särnmark på plats i Tyresö vid fritidsmässan Min Fritid.

  Läs mer
Visa fler inlägg