Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Flour Bucket Challenge - Marias kamp mot ALS

Den 21 juni är det internationella ALS-dagen. Maria Eggers har levt med ALS i 9 år och har sin personliga assistans hos oss på Särnmark. Idag startar Marias initiativ "Flour Bucket Challenge" som vill uppmärksamma ALS och även samla in pengar till ALS-forskningen. Vi hoppas att ni alla kan vara med genom att delta och donera pengar. 

Maria Eggers fick vid 41-års ålder reda på att hon hade sjukdomen ALS. En sjukdom som bryter ned de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr muskulaturen. Det innebär att man som person med ALS får förlamningar som tilltar i omfattning. Däremot påverkar det inte hjärnan och det är något man märker när man träffar Maria. Även fast hennes kropp och talförmåga har varit tvungen att ge vika för sjukdomen så är Maria helt medveten och klar i huvudet. Hon är en person som talar med hennes ögon, bokstavligen talat via hennes personliga assistenter och hjälpmedel, men också genom att man sitter och pratar med henne. Hon har en otrolig utstrålning och man vet att det finns mycket Maria vill fortsätta att kämpa för. Hon har inte gett upp. 

Maria har en son, Simon, som är hennes allt. Att vara mamma åt Simon och viljan att vara mamma så länge det bara går är Marias glöd som gör att hon fortsätter att kämpa varje sekund av hennes liv. Hon har också en stark familj runtomkring sig som är ett stort stöd. Maria kommer från en teaterfamilj och är själv skådespelare, regissör, koreograf och dansare. Även fast hon inte fysiskt utövar sitt arbete varje dag så lever hon med sitt yrke då det är en del av den hon är.  

Det var Maria som kontaktade oss på Särnmark och ville göra något inför den internationella ALS-dagen den 21 juni, speciellt med tanke på att Stephen Hawking gick bort i ALS i mars i år. 2014 var det år som ice bucket challenge blev en viral succé. Utmaningen engagerade och upplyste människor om sjukdomen och resulterade i en stor insamling av pengar till ALS-forskningen. Forskningen har dock inte lyckats komma fram till något botemedel och därför behövs detta initiativ igen. Vi diskuterade en hel del om vi skulle fortsätta med exakt samma utmaning, att uppmana folk att donera pengar samt via sina sociala medier hälla en hink full med iskallt vatten över sig själv och sedan utmana andra att göra likadant. Slutligen kom vi fram till att vi fortsätter på samma tema men vi byter ut det iskalla vattnet mot mjöl, något som man har hemma och som vi också tror kan vara en trigger till att dela med sig av och också utmana andra. Man måste ibland våga vara lite dum och rolig för att människor ska bli uppmärksammade på hemskheter. Det är så många av oss fungerar på sociala medier. Oavsett om man gillar det eller inte. Maria vill ha in pengar till ALS-forskningen och det här är ett sätt att göra det på.

Så nu vill vi utmana dig! Snälla hjälp Maria att samla in 300.000 kronor mellan den 15 juni – 15 augusti genom att:

 • Donera pengar till Maria Eggers insamling för ALS på Hjärnfonden. Oavsett hur liten din donation är så är den hjärtligt välkommen. https://www.hjarnfonden.se/insamlingar/9561-maria-eggers-als-insamling/
 • Gör en video där du berättar vem du är, att du donerat pengar och nu utmanar 3 personer vid namn att göra likadant.
 • Avsluta videon med att hälla en hink, skål eller tallrik med mjöl över dig själv.
 • Lägg upp din video på dina sociala medieplattformar och tagga de personer du utmanar genom att i text skriva @personens namn. Personens namn brukar dyka upp så att du kan klicka på personen. Avsluta med att skriva #flourbucketchallenge #fightals #mariaeggers

Det var allt. Hoppas att du är lika taggad som vi på att dra in pengar till forskningen!

Nu kör vi!

Vänliga hälsningar,

Maria Eggers

         &

Alla medarbetare inom Särnmarkgruppen

Aktuellt

 • Imorgon presenteras LSS-utredningen

  Torsdag den 10 januari presenteras LSS-utredningen klockan 15:00. Du kan följa pressträffen direkt på regeringen.se. Vi och våra jurister finns tillgängliga om du har några frågor. 

  Läs mer
 • Oro inför förslag om personlig assistans

  LSS-utredningen presenteras torsdag den 10 januari.

  "Turerna kring utredningen har varit många: byte av utredare, utkast som läckt, vallöften och – när inte mycket tid återstod – regeringens helomvändning. Krav på sparförslag togs bort i elfte timmen", skriver Svd i en bra artikel som beskriver turerna kring denna utredning. Läs hela artikeln på svd.se

  Läs mer
 • God jul & gott nytt år

  Vi på Särnmark önskar er alla en riktig god jul och gott nytt år!

  Läs mer
 • Särnmark på plats under Musikhjälpen 2018 i Lund, 10-16 december

  Nu på måndag den 10 december inleds årets upplaga av Musikhjälpen. Kom gärna förbi och säg hej till Särnmarks ambassadörer på torget, tisdag till lördag och passa samtidigt på att ge ditt bidrag till förmån för personer som världen över lever med en funktionsnedsättning.  

  Läs mer
 • Presentation av LSS-utredningen senareläggs

  Nu är det bekräftat att LSS-utredningen presenteras den 10 januari istället för den 15 december.

  Läs mer
Visa fler inlägg