Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Idag är det dagen för ungas psykiska hälsa

”Min färdtjänst drogs in. Det var som att dra undan mattan för mig och hindra mig från att vara med mina vänner som förut. Detta bidrar såklart till psykisk ohälsa.”

Det här är Nicole. Nicole kallar sig bland annat funkisaktivist och skriver krönikor för diverse tidningar, för funkisliv och på gardet.se med mera och hennes instagramkonto har över 4000 följare. Inför #dagenförungaspsykiskahälsa ringde vi upp Nicole för att prata lite om psykisk ohälsa bland unga funkispersoner. Nicoles mål med hennes konto var att skapa en fristad för unga och personer med olika typer av funktionsnedsättningar att kunna diskutera, känna igen sig och hitta stöd.


“Jag vill vara den förebild som man själv som ung med CP-skada ofta saknade. Jag hade inte så många i min omgivning förutom familjen att prata med.”

På Nicoles konto tar hon upp allt från feminism och sexualitet till funkispolitik, mobbning och psykisk ohälsa (och massa annat). Nicole menar att många ämnen fortfarande är tabu, både i samhället men även inom funkisrörelsen. En tabu som hon vill bryta. I och med att Nicole är så öppen kring saker hon själv upplevt och som hon tycker så är det många av hennes följare som söker stöd hos henne.

“Många uttrycker att de tappat livsgnistan. De förlorar färdtjänst eller får sin assistans indragen och förlorar lusten att leva. Även föräldrar hör av sig och undrar hur de ska prata med sina barn som mår väldigt dåligt”.

Har du några bra tips?
“Till föräldrar. Kommunicera! Prata med era barn, men börja försiktigt. Lägger man sig i för mycket som förälder så drar sig barnet gärna undan. Men våga ställ frågor!"

Vad ska man göra, om man som du, vill göra sin röst hörd och bidra till rörelsen?
“Skriv skriv skriv! Man tänker ofta att man är för liten som enskild person, men har du en vän som tycker samma som du? Slå er samman. Alla röster påverkar! Jag har aldrig ingått under LSS, men jag brinner för frågorna och driver det ändå! Jag är ändå ”privilegierad” med min funktionsvariation. Men tänker på alla som inte är det och har fler utmaningar än jag.”

Vill du veta mer om Nicole, kanske boka henne för föreläsning eller bara ta kontakt? Besök hennes instagram eller hemsida.

Utredningar har gjorts, bland annat av MUCF (myndigheten för ungdoms - och civilsamhällesfrågor), som visar att fler och fler unga lider av psykisk ohälsa. Inom gruppen unga med funktionsnedsättning är psykisk ohälsa vanligt till följd av bland annat sämre levnadsvillkor, begränsad fritid och sämre möjligheter på arbetsmarknaden. 
Läs mer och ladda ner senaste rapporten här

Bilden är lånad från Nicoles instagramkonto.

Aktuellt

 • Få koll på läget! Två föreläsningar i Södertälje i november

  Vi belyser bland annat omtalade delar i LSS-utredningen, det osäkra politiska läget och hur detta kan komma att påverka framtidens personliga assistans. Det pratas mycket LSS, assistansberättigade, personkretsar och grundläggande behov, men hur ser verkligheten ut? Hur omsätter vi teorin till praktik? Gott om tid kommer även ges för dig att ställa alla frågor du undrar över!

  Läs mer
 • Särnmark godkända som utförare av ledsagar- & avlösarservice

  Särnmark utvecklar sin verksamhet. Utöver personlig assistans och rehabilitering kommer Särnmark även erbjuda ledsagar- och avlösarservice.

  Läs mer
 • Det börjar bli dags att anmäla sig till Särnmarks julfester!

  Vi vet att vi bara är i oktober, men tiden går fort och snart är julen här. Se till att säkra din plats på årets julfester med Särnmark! Håll utkik i kalendern och på facebook efter eventet för julfest på din ort. 

  Läs mer
 • Bättre överblick över din assistansekonomi med nya och enklare rapporter

  I Början av oktober så lanserade vi nya och förbättrade ekonomiska rapporter som alla kunder hittar på Mina Sidor. Vi hoppas att de nya rapporterna ska ge dig som kund en bättre överblick över din assistansekonomi.

  Läs mer
 • 👫Anhörigvecka 👪

  På söndag är det #nationellaanhörigdagen2019. Anhörig, familj, närstående.. kärt barn har många namn. För många av oss är anhöriga de absolut viktigaste personerna i våra liv. För många med funktionsnedsättning är anhöriga ofta är extra viktiga, i vissa fall livsviktiga till och med. Utan anhöriga skulle livet inte fungera, särskilt inte i tider där det blir allt svårare att bli beviljad assistansersättning och ett stort ansvar läggs på föräldrar, partner, syskon och barn.

  Läs mer
Visa fler inlägg