Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Idag är det dagen för ungas psykiska hälsa

”Min färdtjänst drogs in. Det var som att dra undan mattan för mig och hindra mig från att vara med mina vänner som förut. Detta bidrar såklart till psykisk ohälsa.”

Det här är Nicole. Nicole kallar sig bland annat funkisaktivist och skriver krönikor för diverse tidningar, för funkisliv och på gardet.se med mera och hennes instagramkonto har över 4000 följare. Inför #dagenförungaspsykiskahälsa ringde vi upp Nicole för att prata lite om psykisk ohälsa bland unga funkispersoner. Nicoles mål med hennes konto var att skapa en fristad för unga och personer med olika typer av funktionsnedsättningar att kunna diskutera, känna igen sig och hitta stöd.


“Jag vill vara den förebild som man själv som ung med CP-skada ofta saknade. Jag hade inte så många i min omgivning förutom familjen att prata med.”

På Nicoles konto tar hon upp allt från feminism och sexualitet till funkispolitik, mobbning och psykisk ohälsa (och massa annat). Nicole menar att många ämnen fortfarande är tabu, både i samhället men även inom funkisrörelsen. En tabu som hon vill bryta. I och med att Nicole är så öppen kring saker hon själv upplevt och som hon tycker så är det många av hennes följare som söker stöd hos henne.

“Många uttrycker att de tappat livsgnistan. De förlorar färdtjänst eller får sin assistans indragen och förlorar lusten att leva. Även föräldrar hör av sig och undrar hur de ska prata med sina barn som mår väldigt dåligt”.

Har du några bra tips?
“Till föräldrar. Kommunicera! Prata med era barn, men börja försiktigt. Lägger man sig i för mycket som förälder så drar sig barnet gärna undan. Men våga ställ frågor!"

Vad ska man göra, om man som du, vill göra sin röst hörd och bidra till rörelsen?
“Skriv skriv skriv! Man tänker ofta att man är för liten som enskild person, men har du en vän som tycker samma som du? Slå er samman. Alla röster påverkar! Jag har aldrig ingått under LSS, men jag brinner för frågorna och driver det ändå! Jag är ändå ”privilegierad” med min funktionsvariation. Men tänker på alla som inte är det och har fler utmaningar än jag.”

Vill du veta mer om Nicole, kanske boka henne för föreläsning eller bara ta kontakt? Besök hennes instagram eller hemsida.

Utredningar har gjorts, bland annat av MUCF (myndigheten för ungdoms - och civilsamhällesfrågor), som visar att fler och fler unga lider av psykisk ohälsa. Inom gruppen unga med funktionsnedsättning är psykisk ohälsa vanligt till följd av bland annat sämre levnadsvillkor, begränsad fritid och sämre möjligheter på arbetsmarknaden. 
Läs mer och ladda ner senaste rapporten här

Bilden är lånad från Nicoles instagramkonto.

Aktuellt

 • Fika på fettisdag - alla Särnmarks kontor plus Falun

  Varmt välkommen på fettisdagsfika!

  Läs mer
 • Få koll på läget - Föreläsning om LSS och personlig assistans

  Under en timme belyser vi flertalet delar kring LSS och personlig assistans ur två perspektiv. Denna föreläsning är intressant oavsett om man har förkunskaper eller inte.

  Läs mer
 • Särnmark startar upp ett kundråd

  Särnmark kommer under 2020 etablera ett kundråd där ett tiotal kunder från olika delar av Sverige kommer att delta. Vår ambition är att rådet kommer ge oss en mer direkt återkoppling på hur vi kan bli bättre i vårt erbjudande till dig som kund och hur vi kan utveckla oss som assistansanordnare.

  Läs mer
 • 100% transparens på assistanskoll.se

  Med ledorden transparens, trygghet och inflytande som genomsyrar vår verksamhet så är vi givetvis extra glada över att vi nu nått 100% transparens på assistanskoll.se. Därmed toppar vi transparensindex-listan av de 247 bolag som är listade totalt på sajten. Surfa in på www.assistanskoll.se för mer info.

  Läs mer
 • God fortsättning

  Vi på Särnmark önskar er alla god fortsättning och hoppas att det nya året blir ett bra år för oss alla!

  Läs mer
Visa fler inlägg