Assistans sedan 1992

Mikael och Cecilia har i över 30 år arbetat med personlig assistans för barn, ungdomar och vuxna. Här är historien om dem och därigenom också oss — Särnmark Assistans.

Vår historik

1978 förändras Mikael Särnmarks liv som ung vuxen. Genom en olycka förvärvar han en hjärnskada och blir senare även halvsidesförlamad på grund av en vårdskada. Från och med nu behöver han personlig assistans för att klara sin vardag, men under drygt tio år finns endast hemtjänst som alternativ.

1980 börjar Cecilia Ekholm, parallellt med sina studier till ekonom, arbeta som motsvarande personlig assistent till unga personer med funktionsnedsättning inom kommunens regi.

1991 startar Östermalms stadsdelsförvaltning ett pilotprojekt för att Mikael ska få rekrytera egna personliga assistenter. Då har Mikael under många år uttryckt ett starkt missnöje med sin hemtjänst. I augusti anställer han Cecilia Ekholm och uppvaktar dåvarande socialborgarråd Lennart Rydberg (Liberalerna) i syfte att diskutera grundläggande medborgerliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. På uppmaning av Lennart Rydberg startar Mikael och Cecilia sitt företag där man hjälper andra människor i Mikaels situation att få personlig assistans. Företaget heter Särnmark Ekonomiassistans.

1992 skriver Mikael och Cecilia, tillsammans med sin första kund, avtal för personlig assistans med Stockholms kommun.

1993 antas LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade). Lagen träder i kraft 1994. Lagen ger människor med funktionsnedsättning möjligheten att leva som andra, bland andra i vårt samhälle.

1995 startar Mikael och Cecilia assistansföretaget Särnmark Assistans AB. Det ger dem möjligheten att även kunna samarbeta med kunder som inte kan eller vill ha egen firma.

2008 öppnar Särnmark sitt kontor i Visby och 2009 sitt kontor i Uppsala.

2009 startar Särnmark Vikariepoolen med erfarna assistenter som rycker ut som vikarier när ordinarie assistenter blir sjuka.

2010 förvärvar Särnmark assistansföretaget Brukarassistans Uppland. Bolaget grundades 2002 av Lars Lundberg och Helene Winder. Tillsammans har de utvecklat en modell för personlig assistans som kompletterar Särnmarks befintliga modeller.

2012 utses Mikael till Årets företagare i Solna med juryns motivering:

”Ägaren har haft en stor roll i utvecklandet av vårt svenska system för personlig assistans. När lagen om assistansersättning kom 1993, etablerade ägaren ett företag som idag har växt till 260 kunder och en personalstyrka på cirka 2000 personer. I företaget gäller värdegrunden självbestämmande och kunderna får själva bestämma om hur hjälpen ska utformas. Företaget visar mycket god tillväxt och lönsamhet. Vi är mycket stolta över att ha detta företag i Solna.”

2013 öppnar dotterbolaget Brukarassistans Uppland sitt kontor i Stockholm.

2015 byter Brukarassistans Uppland namn till Brukarassistans Sverige.

2015 öppnar Särnmark sitt kontor i Västerås.

2016 öppnar Särnmark kontor i Karlstad, Linköping, Gävle, Höör och Sundsvall.

2017 öppnar Särnmark kontor i Kinna.

2019 förvärvar Särnmark rehabiliteringsföretaget Scandinavian Rehab Center S.L. Scandinavian Rehab Center (SRC) har lång erfarenhet av resultatinriktad rehabilitering för personer med reumatiska och neurologiska sjukdomar samt psoriasis, stress- och utmattningsproblematik. Den mångsidiga rehabverksamheten bedrivs i Benalmadena utanför Malaga på den spanska solkusten. I början av oktober 2019 godkänner IVO Särnmarks ansökan om att få bedriva ledsagning och avlösarservice i Stockholms stad enligt LSS. Ledsagning och avlösarservice beviljas som en enskild insats med kommunen som huvudman.

2021 utnämns Cecilia till årets grundare på Entreprenörsgalan.

Idag – mer än 30 år efter att Mikael och Cecilia träffades – äger de två eldsjälarna fortfarande Särnmark tillsammans. Deras långa erfarenhet och övertygelse om att personligt anpassad assistans kan förändra, är alltjämt Särnmarks ledstjärna.

Bild på Lars som jobbar som informatör

Vad kan jag hjälpa till med?

Jag heter Anders och arbetar som informatör på Särnmark. Jag svarar gärna på dina frågor om personlig assistans. Skulle jag inte sitta vid datorn just nu, återkommer jag eller en av min kollegor snart till dig.

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort. Du kan också ringa oss direkt på 010-498 99 90 eller maila till kontakt@sarnmark.se.

Tack!


Vi har tagit emot ditt meddelande och svarar så snart vi kan.
Någonting gick fel när formuläret skickades. Testa igen eller maila till kontakt@sarnmark.se