Senait Kahsai

Grattis Senait, månadens assistent!
Motiveringen till din utnämning var inte enbart att du är en duktig personlig assistent, utan även för en speciell situation som inträffade i slutet av januari. Vad var det som hände?

Ja, jag hade precis kommit till min kund för att gå på ett nattpass. Min kollega som jag skulle byta av gick in i köket med sin kaffemugg och strax efter hörde jag hur muggen föll i golvet. När jag kom in i köket såg jag muggen men inte min kollega. Hon hade ramlat ihop bakom köksön och låg helt livlös på golvet. 

Blev du inte rädd?

Inte först. Jag och kundens fru försökte väcka min kollega, med det gick inte. Jag hade redan mobilen i handen, så det gick snabbt att ringa 112. De gav mig instruktioner att påbörja hjärt- och lungräddning.

Visste du hur man gör HLR?

Jag har jobbat inom vård och omsorg i 20 år, så jag har gått HLR-utbildning flera gånger. Men det här var första gången jag gjorde det på riktigt. 

Ambulanspersonalen lär ha sagt att utan ditt snabba ingripande hade din kollega troligen inte överlevt.

Ja, jag är tacksam att jag råkade vara där just då. Hade det skett lite innan, eller lite efter, vet man inte hur det kunnat gå för henne. 

Hur kändes det efteråt?

När allt hände var jag lugn, men 20 minuter efter kom chocken. Jag kände att jag inte kunde genomföra mitt pass. Som tur är har ju Särnmark sin fina Jour-& bemanning som jag ringde. De fixade en avbytare och höll kontakt med sjukhuset under kvällen och natten så att jag fick uppdateringar om min kollegas återhämtning. 

Hur gick det för henne?

Bra. Hon är åter i tjänst hos kunden och jag antar att sjukvården utreder anledningen till hjärtstoppet.

Tack Senait!

Kontakta oss

Tack! Vi har mottagit ditt meddelande och svarar så snart vi kan
Någonting gick fel när formuläret skickades. Försök igen eller maila till: kontakt@sarnmark.se

Jag heter Lars och arbetar som informatör på Särnmark. Jag svarar gärna på dina frågor om personlig assistans. Skulle jag inte sitta vid datorn just nu, återkommer jag eller en av min kollegor snart till dig.