Peter Kohlström sitter framför graffitimålning som föreställer paraidrottare som simmar fjärilsim

Här har alla i personalen funktionsvariation

Precis utanför Nacka Forum ligger Paralife som invigs den 15 maj. Det är ett unikt sportcafé och samlingspunkt för alla, med eller utan funktionsvariation. Lokalerna innehåller ett aktivitetscafé med foosball, shuffleboard och biljard, en träningslokal för gruppträning samt konferensrum.

En samlingsplats för alla

Här kämpar byggarbetarna med de sista detaljerna och mitt i byggröran hittar vi initiativtagarna till Paralife: Hilde Schjølberg och Peter Kohlström. Hilde var den som kläckte idén 2019, Peter hakade på och sedan dess har de letat lokaler, sökt finansiering, planerat och projektlett.

– Jag ville skapa en samlingsplats där även personer med rörelsehinder kan få plats. Ja, till och med driva hela stället. För endast personer som har funktionsvariation kommer anställas, berättar Hilde. Det här är ett café med sporttema där du kan fika eller spela till exempel shuffleboard, men det är också ett ställe dit du kan komma för att träna i ett funktionsanpassat gym. Men caféet finns till för alla, poängterar hon, och vi har bästa läget i Nacka!

Hon visar hur caféets höj- och sänkbara arbetsytor och diskbänkar och personalens omklädningsrum där anställda med rullstol byter till särskilda innehjul för hygienens skull.

Invigning 15 maj

Ännu är inte lokalerna färdiga, men Peter Kohlström visar var aktivitetsområdet kommer ligga, de 87 caféplatserna, gymmet och uteserveringen.

– Uteserveringen kommer bli färdig lagom till utesäsongen, säger han. Vi har invigning femtonde maj och sedan blir det full fart i lokalerna.

Peter har ett förflutet som rullstolsbasketspelare på landslagsnivå. På meritlistan finns bland annat EM-guld, VM och paralympics.

Överskottet går direkt till paraidrotten

Inredningen domineras av stora graffitimålningar föreställande paraidrottare. Något som Paralife brinner för .

– Hela överskottet går direkt till paraidrotten i Sverige, berättar Peter. Bland annat har vi ett samarbete med bageriet som bakar den speciella Paralifebakelsen. För varje bakelse som säljs går tio kronor direkt till en utvald klubb eller idrottsutövare. Det kommer variera från månad till månad vem som får pengarna.

Särnmark samarbetar med Paralife

I ett kontorsrum håller Lars Edqvist på att installera sig. Han är informatör på Särnmark och nu får han ytterligare en kontorsplats. Ett par dagar i veckan kommer Lars sitta här i Nacka i ett rum han delar med Nacka HI.

– Det kommer bli alldeles fantastiskt, utbrister Lars. Det här saknar motstycke i Sverige och är något som funktionsnedsatta i Stockholmsregionen saknat. Dessutom är det toppen för paraidrotten i hela Sverige. Jag är väldigt glad för att Särnmark får vara med på ett hörn.

Fakta Paralife:

  • ligger på Nya gatan 2 i Nacka centrum
  • startar 15 maj 2023
  • café med inne- och utomhusservering
  • aktiviteter med foosball, shuffleboard och biljard
  • träningslokal för gruppträning
  • sammanträdesrum för möte och konferens
  • helt anpassat för personer med funktionsvariation
  • överskottet går till paraidrotten

Andra aktuella händelser