arbetstider för personliga assistenter

Manifestation för schemafrihet

EU-kommissionen har krävt att tillämpningen av reglerna för dygnsvila i Arbetstidsdirektivet skärps från 1 okt 2023. Det skulle drabba en rad yrkesgrupper negativt, exempelvis räddningstjänst, personliga assistenter och vårdpersonal. Vi hoppas och tror på ett undantag från reglerna men än är det inte säkert. Nu på onsdag äger en manifestation rum på Norrmalmstorg, kl 13:30. Kom jättegärna dit och ge ditt stöd för rätten att behålla sitt schema.

Särnmark får många frågor om arbetstidsregler som kommer att börja gälla den 1 oktober 2023. Bakgrunden till förändringarna är att Sverige har fått kritik av EU-kommissionen i hanteringen av arbetstidslagen och de avsteg som görs i vissa kollektivavtal gällande dygnsvila. Redan nu har Sveriges kommuner och landsting (SKR) och arbetsgivarorganisationen Sobona kommit överens med sina fackliga motparter om skärpta regler kring dygnsvila. Dessa skärpta regler kommer att börja gälla den 1 oktober 2023 för verksamheter kopplade till SKR och Sobona. Detta avtal påverkar alltså inte Särnmark eftersom vårt kollektivavtal för personlig assistans är tecknat mellan Vårdföretagarna och Kommunal.

Däremot kan vi konstatera att det kommer att bli förändringar även för vår verksamhet och därmed möjligheten till att schemalägga långa dygnspass. När i tiden som dessa förändringar kommer att börja gälla för oss är alltså ännu inte klart utan först så måste dessa arbetstidsfrågor hanteras i förhandlingar mellan Vårdföretagarna och Kommunal och därefter kommer vi sannolikt att få lite tid på oss att ställa om och anpassa oss till de nya reglerna. Vi förstår er eventuella oro om ni har långa schemalagda arbetspass, men vi kommer att hålla er kontinuerligt uppdaterade kring alla eventuella förändringar och vad det kommer att innebära för Särnmarks kunder och assistenter.

Manifestation för schemafrihet
När: 10 maj, klockan 13:30
Plats: Norrmalmstorg

Uppdatering: Protesterna kan redan ha lönat sig, men än är inget klart. Läs mer genom att klicka: Heja Olika

Andra aktuella händelser