Bengt Eliasson (L) ny ledamot i Särnmark Assistans styrelse

Under 30 år inom politiken har Bengt Eliasson varit en stark röst för personer med funktionsnedsättning, från lokalpolitik i Frillesås till riksnivå där han varit Liberalernas talesperson i frågor som rör funktionshinder och LSS. Nu är passerbrickan till Riksdagshuset inlämnad och Bengt Eliasson tillträder som ledamot i Särnmark Assistans styrelse.

Trots att Bengt Eliasson lämnar politiken vill han fortsätta att driva de hjärtefrågor han kämpade för under sina tre årtionden inom politiken: äldreomsorgen och frågor som rör funktionsnedsatta personers rättigheter.

— Det är en dröm som går i uppfyllelse för mig, att få använda min kunskap och mina erfarenheter till att hjälpa exempelvis företag, intresseorganisationer eller föreningar som kämpar för funktionsnedsatta, att navigera rätt, berättar Bengt Eliasson.

Att det blev just Särnmark Assistans styrelse som Bengt Eliasson tillträder säger han beror på att han hållit på med politik ungefär lika länge som Särnmark funnits och att vägarna korsats många gånger.

— Särnmark Assistans är ju Sveriges första assistansbolag. Tillsammans med bland andra independent living-rörelsen och pionjärer som Bengt Westerberg och Inger Wästberg bidrog de till att skapa det vi idag kallar för personlig assistans, vilket såklart är en bedrift som förändrat livet för många och inte kunnat gå mig förbi, säger Bengt Eliasson.

I sin roll som styrelseledamot på Särnmark Assistans vill Bengt Eliasson stärka den personliga assistansen som han anser är hotad.

— Det är lätt att glömma att personer med funktionsnedsättning ofta var fångar i sina egna hem tills det att LSS-reformen trädde i kraft och branschen personlig assistans kunde växa fram. Men de senaste åren har LSS urholkats allt mer. Nu ser vi äntligen några positiva indikationer på förändring tack vare utredningen Stärkt rätt till personlig assistans, men vi behöver fortsätta att ta strid för att alla personer i behov av personlig assistans ska ha samma rätt som alla andra att leva sina liv, inte bara överleva, berättar Bengt Eliasson.

Andra aktuella händelser