Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Frågor och svar om Coronapandemin

Särnmark följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens restriktioner för att stoppa spridningen av coronaviruset. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna gällande vaccinationen för dig som kund eller assistent samt rekommendationer för att minska smittspridningen. Här finns även länkar till viktig myndighetsinformation gällande pandemin.

Vilken åldersgrupp kan vaccinera sig nu?

Vaccin erbjuds nu till alla personer i Sverige som har fyllt 18 år. Det innebär att kunder och personliga assistenter som inte fått möjlighet att vaccinera sig i tidigare faser i vaccinationsprogrammet, nu kan boka tid som "allmänheten". 

Jag har inte fått vaccin ännu eller väntar på min andra dos, vad ska jag tänka på?

Gör så här:

  • Besök 1177.se (Ctrl-klicka på länken för att öppna den i en ny flik).
  • Välj därefter Aktuell region högst upp på sidan och läs mer om hur du bokar tid för vaccinering mot Covid- 19 i din region. Här hittar du också mer information om hur du kan och ska bete dig när du är fullvaccinerad. Om du ännu inte har fått en tid för din andra dos ska du kontakta samma vaccinatör som gav dig dos 1.

Din kundansvarig informerar alltid dig som kund eller assistent så fort vi får reda på något som specifikt gäller din region eller hemkommun, men det är alltså inte säkert att Särnmark får denna information. Om du inte har fått veta när du blir vaccinerad är det därför bra att du själv tar kontakt med din region eller vårdcentral.

I samband med tidsbokningen bör du även kontrollera om du behöver ett intyg med dig som bevisar att du är kund eller anställd hos Särnmark, vi ser i sådana fall till att du får ett sådant.​

Vad ska jag tänka på för att minska smittan?

Observera att alla, oavsett om man är fullvaccinerad eller inte, ska fortsätta följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridning. Du kan bära på smittan och sprida den vidare. Läs mer om detta på Folkhälsomyndighetens webbplats. (CTRL-klicka på länken​ för att öppna den i en ny flik). 

Det finns vissa olikheter i restriktioner mellan olika regioner men i princip gäller detta, till dess att annat meddelas:

  • Stanna hemma från arbetet vid allra minsta symtom
  • Följa basala hygienrutiner som till exempel att tvätta händerna noggrant och använda handsprit.
  • Försöka hålla avstånd till varandra och kunden så långt det är möjligt.

Utöver detta bör assistenter använda munskydd eller visir vid nära omvårdnadsarbete (närmare än 2 meter) även om man är fullvaccinerad (2 doser).

Ersättning vid sjukdom och VAB, vad gäller?

Från och med 1 oktober 2021 upphör flera tillfälliga ersättningar som regeringen infört under pandemin. Det gäller bland annat ersättning för karens, riskgruppsersättning och ersättning för sjuklönekostnader.

E-tjänsterna hos Försäkringskassan ligger dock kvar för att du ska kunna söka ersättning i efterhand för dagar före 1 oktober 2021. Regeringen tar även bort undantaget som gällt för läkarintyg.

Det innebär att du som är anställd kommer behöva visa läkarintyg för din arbetsgivare dag 8 i sjuklöneperioden och för Försäkringskassan dag 15 när du ansöker om sjukpenning. Detta gäller om din första sjukdag är 1 oktober 2021.

Det innebär också att det kommer krävas läkarintyg från första dagen vid ansökan om smittbärarpenning. Det kommer också att krävas intyg, från sjuksköterska eller läkare, från dag 8 i barnets sjukperiod när du ansöker om ersättning för vård av sjukt barn, s.k. VAB.

Mer information hittar du hos Försäkringskassan.

Min kundansvarig kan inte svara på min fråga gällande Covid-19, var hittar jag mer information?


Guider

På webbplatsen Krisinformation.se finns en sammanställning av de särskilda rekommendationer som gäller nationellt och regionalt. Informationen uppdateras kontinuerligt (CTRL-klicka på länkarna för att öppna de i nya flikar).

Generell myndighetsinformation

Information från Folkhälsomyndigheten och Polisen ( (Ctrl-klicka för att öppna länkarna i nya flikar).
Till dig som vaccinerar dig mot covid-19  (Svenska)
Till dig som vaccinerar dig mot covid-19  (Andra språk)
Lättläst om pandemin
Information från Polisen om vaccinationsbedrägerier