2025-05-16: Många med funktionsnedsättning vill arbeta, men stoppas av en otillgänglig arbetsmiljö. En ny rapport visar hur arbetsgivare och omgivande aktörer kan bidra till förändring.
Trots att arbetsviljan är hög är arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning betydligt större än i övriga befolkningen. Många exkluderas på grund av en arbetsmiljö som inte är anpassad för olika behov.
En ny rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap visar att ökad flexibilitet och bättre förståelse för individens förutsättningar är centralt för att fler ska kunna arbeta.
Rapporten lyfter särskilt vikten av att skapa förutsägbarhet, tydlig struktur och möjlighet till flexibilitet i arbetstid och arbetsorganisation. Det kan handla om att erbjuda distansarbete, anpassade arbetsuppgifter eller förståelse för behov av återhämtning och lugn miljö.
Många av dessa faktorer är avgörande för personer med olika former av funktionsnedsättning – oavsett om det gäller fysisk, psykisk eller neuropsykiatrisk.
Även om rapporten inte specifikt behandlar personer med personlig assistans, är det tydligt att även de kan påverkas starkt av hur arbetsmiljön fungerar. För personer som har rätt till assistans kan det vara avgörande att både arbetsgivare och assistansbolag samarbetar för att anpassa arbetsplatsen utifrån individens behov.
Det kan till exempel handla om praktiska lösningar kring arbetsplatsens tillgänglighet, eller om att möjliggöra assistentens närvaro i arbetssituationen på ett sätt som känns naturligt för alla parter.
Att inkludera fler i arbetslivet kräver mer än tekniska hjälpmedel – det handlar om att förstå, lyssna och vilja anpassa. Ett inkluderande ledarskap, i kombination med rätt stöd från omgivande aktörer som assistansbolag och samordnare, kan göra verklig skillnad.
Vill du fördjupa dig i hur arbetsmiljön kan bli mer inkluderande? Läs hela rapporten från Myndigheten för arbetsmiljökunskap: Funktionsnedsättning och arbetsmiljö.