Säker och hållbar personlig assistans kräver både tydliga rutiner och respekt för individens frihet. Läs om vikten av grundschema, genomförandeplan och hur vi på Särnmark skapar trygghet för våra kunder
Som assistansbolag har vi ett dubbelt ansvar: att strikt följa lagar och regler för att säkerställa att assistansen överensstämmer med varje kunds beviljade beslut, samtidigt som vi måste visa djup respekt för de assistansberättigades personliga integritet. Denna balansakt är inte alltid enkel sett till intentionerna med LSS och Särnmarks vision om ett liv på lika villkor, oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte. Men det är i dagsläget avgörande för att skapa trygghet och långsiktighet i assistansen.
Ett av de viktigaste verktygen för att säkerställa att assistansen följer beviljade beslut är att ha ett tydligt och korrekt grundschema. Grundschemat specificerar när assistansen ska utföras och hur många timmar som är beviljade per dygn eller vecka. Det är också fundamentalt att ha en genomförandeplan. Syftet med genomförandeplanen är att skapa en tydlig struktur för genomförandet och uppföljningen av en beslutad insats. Genom planen tydliggörs både för den enskilde och för de personliga assistenterna vad som ska göras, vem som ska göra vad, när och hur.
Assistansbeslutet tydliggör den assistansberättigades grundläggande och övriga behov och det är anordnarens ansvar att säkerställa att dessa behov tillgodoses genom personlig assistans. Om assistansen inte bedrivs i enlighet med det aktuella assistansbeslutet eller den assistansberättigades behov inte stämmer med beslutet om assistans, finns det uppenbara risker att överväga.
Under 2023 ledde 92 procent av Försäkringskassans omprövningar till att assistansersättningen sänktes eller drogs in helt (Källa: Heja Olika).
Vid granskningar har det också framkommit att återkrav inom personlig assistans uppgick till cirka 492 miljoner kronor under 2022 (Källa: Heja Olika). Detta är en ekonomisk risk, både för den enskilde samt för anordnaren, eftersom ett återkrav kan riktas mot antingen den enskilde eller anordnaren.
Det blir därför viktigt att vi säkerställer att den assistansberättigades behov stämmer med det som står i beslutet och att de personliga assistenterna hjälper kunden med dessa behov.
Som assistansbolag vill vi ta vårt ansvar, som kund ska man känna sig trygg i att Särnmark har koll på beslut, lagar och regelverk. Vi är samtidigt medvetna om att detaljerad schemaläggning och genomförandeplan kan uppfattas som ett intrång i våra kunders frihet och självbestämmande. Men för att kunna garantera att assistansen är hållbar på lång sikt är detta en nödvändighet. Vår erfarenhet är att det är oerhört viktigt med lyhördhet och samarbete för att skapa flexibla men korrekta grundscheman och genomförandeplaner som både uppfyller regelverkets krav och tar hänsyn till individuella önskemål.
Som kund på Särnmark är du välkommen på våra kundforum där vi diskuterar frågor som berör den personliga assistansen. Inte minst i de frågor där det inte alltid finns ett rätt och ett fel är det väldigt viktigt för oss att få så många perspektiv som möjligt. Självklart är du också välkommen att diskutera frågan med din KA, våra jurister, eller Särnmarks verksamhetschef Stefan Jangenheim.