Hafiz

Hafiz bästa tips för dig som ska resa med personlig assistans

Inför sommaren tipsar den mycket resvane Särnmark-kunden Hafiz Arif om sådant som är bra att tänka på om du ska ut och resa med personlig assistans och kanske ha med dig en el-rulle eller andningsmaskin. Vad Hafiz inte kan ge svar på är såklart det som bara du har koll på: Vad det är som funkar just för dig, och vad i världen det är du vill uppleva.

Hafiz bästa tips för dig som ska resa med personlig assistans

– Vi gillar alla olika saker: Själv så älskar jag fotboll. Det är få saker som slår att se en match på Camp Nou i Barcelona. Att staden i övrigt erbjuder det mesta, samtidigt som den är väldigt tillgänglig gör Barcelona till mitt favorit-resemål, berättar Hafiz.

Orsaken till att Hafiz Arif har personlig assistans och är i behov av en elrulle är den mycket sällsynta sjukdomen SMA (spinal muskelatrofi). Det är en neuromuskulär sjukdom som leder till att musklerna försvagas och förtvinas. Sjukdomen sätter såklart en hel del käppar i hjulet men Hafiz har med åren samlat på sig många erfarenheter som underlättar hans resande.

– Jag har ett arbete och får socialt utbyte med kollegor vilket ger mig mening i vardagen. Det ger mig också möjlighet att spara till det jag gillar allra mest: resa och uppleva så mycket som möjligt av världen. De tips jag samlat på mig är inget facit men jag hoppas det ska vara en hjälp på vägen för andra.

Hafiz restips för dig som reser med personlig assistans

• Hur mycket du än förbereder och planerar blir det aldrig riktigt som planerat. Ställ in dig på det så blir det enklare att njuta även när det blåser lite motvind.

• Kolla så att resmålet du är sugen på har tillräckligt bra tillgänglighet. Googla efter tips eller kolla på Facebook i grupper där folk berättar om sina upplevelser (exempelvis gruppen “Resa med rullstol”)

• Hör alltid av dig till ditt assistansbolag innan du bokar resan. De ska kunna rådge dig gällande vilka lagar, regler och försäkringar som gäller för dina personliga assistenter (ex. Arbetstidslagen).

• Skriv sedan ett avtal för dina assistenter med hjälp av ditt assistansbolag. Avtalet är ett tillägg till det ordinarie anställningsavtalet och reglerar vad som gäller under resan.

• Åk helst med de stora flygbolagen för att vara på den säkra sidan. Ganska ofta har de större flygplan vilket underlättar om du reser med exempelvis en elrulle.

• Berätta för flygbolaget om dina behov i god tid. Det brukar vara bra att påminna flera gånger för att vara så säker som möjligt på att allt stämmer.

• Se till att ha pratat ordentligt med dina assistenter om dina och deras förväntningar på resan. Det är viktigt att de förstår vad deras roll är under din semester.

• Ha med dig läkarintyg om din diagnos på engelska, samt dokument för elrullstolen och batteriet. Gärna också för andra hjälpmedel såsom andningsmaskin. Om du inte redan har det brukar det gå att få genom tillverkaren.

• Missa inte att du har rätt att alltid ta med dig två rullstolar om du har behov av det, enligt Transportstyrelsen

• Brusreducerande hörlurar inte ett måste, men jag tycker att de är guld värda för att flygresan ska bli så lugn och skön som möjligt.

Vill du ha fler tips på sådant som underlättar att resa?

Ta i så fall gärna en titt på Permobils användbara dokument som du hittar på Permobil.com.

Inför din resa uppmanar vi dig att kontakta din Kundansvarig och ta del av våra ekonomiska riktlinjer vid resa med personlig assistans.

Trevlig resa!

Läs fler av våra kundberättelser