Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

82% av alla nyansökningar avslås - ny utredning på gång

Trenden med att fortsatt få personer beviljas assistansersättning fortsätter. Under 2019 avslogs 82% av alla nyansökningar till Försäkringskassan. 

Nya utredningar
I mars 2021 är det tänkt att det ska komma en ny utredning om personlig assistans. Den ska fokusera på tre områden:
- Avsmalnat föräldraansvar
- Utöka möjligheterna att få assistans för tillsyn
- Förtydliga begreppet egenvård så att även det möjliggör för fler att beviljas assistans

Anledningen till utredningen är att trenden med att fortsatt få personer beviljas assistansersättning fortsätter. Under 2019 avslogs 82 % av alla nyansökningar till Försäkringskassan. Särskilt svårt är det för barn att få assistans, troligtvis på grund av att myndigheterna gör en så långtgående tolkning av vad som menas med ”normalt föräldraansvar”. Om utredningen kommer leda till en snabb lagändring går inte att säga i nuläget, men troligtvis kommer ingen större ändring ske innan andra halvåret 2021.


Ytterligare en utredning som är på gång är den om statligt huvudmannaansvar för insatsen personlig assistans. Idag delas ansvaret mellan kommunerna och staten (Försäkringskassan). Det innebär att det finns en stor oförutsägbarhet i hur reglerna kommer att tillämpas eftersom varje kommun gör sin egen tolkning av dem. Det innebär också att det finns en risk att folk hamnar mellan stolarna och blir bollade mellan staten och kommunen. Att staten ensam ska vara huvudman för assistansen föreslogs redan i den stora LSS-utredningen som kom i januari förra året. Den utredningen har inte skickats vidare på remiss än så vad som kommer bli av den är i nuläget oklart. Den nya utredningen är tänkt att tillsättas under nästa år.

Aktuellt

 • Malins glutenfria blåbärstårta

  Vår kundansvariga, Ingeborg Berggren, blev så förtjust i en tårta som en assistent vid namn Malin bjöd på under ett personalmöte att hon nu vill dela med sig av receptet till er alla. Tack Malin för den goa tårtan och för att du delar med dig av ditt recept!

  Läs mer
 • Solrostävlingen avslutas 15 september

  Tisdag den 15 september mäter du din solros för sista gången i denna tävling och följer instruktionerna nedan.

  Läs mer
 • Särnmark utser Elin till årets förebild 2020

  Motiveringen av att utse Elin till årets förebild 2020 lyder:
  “Med uppriktighet och passion berättar Elin om hur det är att leva med reumatisk sjukdom. Genom sin blogg och sociala medier delar hon med sig av både det som är bra och det som är dåligt. Elin visar gång på gång att det mesta är möjligt om man vill.”

  Vi ringde upp Elin för att prata om att blogga om att leva med reumatisk sjukdom, och att göra det med en positiv inställning. Varför började Elin med bloggen och hur har den påverkat henne och andra?

  Läs mer
 • Ny styrelseledamot: Inga-Kari Fryklund

  Vi på Särnmark vill välkomna Inga-Kari Fryklund som ny styrelseledamot i Särnmarks styrelse. Inga-Kari kommer närmast från Vårdföretagarna där hon var förbundsdirektör mellan åren 2010-2020. Vi ringde upp Inga-Kari för att lära känna henne lite mer.

  Läs mer
 • Tvåstegsinloggning i AiAi/Tempus efter månadsskiftet juli/augusti

  Som ett led i att stärka skyddet mot bedrägerier och identitetsstölder som förekommer, inför vi nu så kallad 2-faktors-autentisering (tvåstegsinloggning). Detta sker nu i månadsskiftet juli/augusti 2020.

  Tidrapporteringen för juli månad påverkas inte. men för att alla med säkerhet ska kunna logga in i systemen AiAi och Tempus även efter månadsskiftet behöver alla användare ha ett korrekt personnummer och mobiltelefonnummer upplagt i systemet.

  Läs mer
Visa fler inlägg