Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Ny styrelseledamot: Inga-Kari Fryklund

Vi på Särnmark vill välkomna Inga-Kari Fryklund som ny styrelseledamot i Särnmarks styrelse. Inga-Kari kommer närmast från Vårdföretagarna där hon var förbundsdirektör mellan åren 2010-2020. Vi ringde upp Inga-Kari för att lära känna henne lite mer.

Hej Inga-Kari,

Varmt välkommen till Särnmark som ny styrelseledamot!

Hur har din sommar varit?

- Det har varit en bra men speciell sommar tycker jag. Den har ju varit speciell i och med att man inte umgåtts så mycket med folk som man vanligtvis brukar göra. Jag har i och med det fått extra mycket tid för min trädgård vilket jag tidigare inte haft. Jag odlar grönsaker och blommor, vattnar och plockar ogräs, går ner och badar om vartannat.

Vid årsskiftet lämnade du Vårdföretagarna efter 10 år som förbundsdirektör – hur förändrade sig förutsättningarna för den personliga assistansen, enligt dig, under dessa 10 år?

- Vårdföretagarna har flera olika branscher som är kopplade till sig, som exempelvis personlig assistans, sjukvård, tandvård och äldreomsorg. När jag började så var det den personliga assistansen som tuffade på, det var en bransch som man ansåg hade en god framtid för sig och en bransch som var under en stark utveckling. Under mina 10 år på Vårdföretagarna så fick jag uppleva hur det blev allt kärvare och kärvare för den personliga assistansbranschen för varje år som gick. Det har blivit svårare ekonomiskt att bedriva en kvalitativ och seriös verksamhet. Det är påtagligt hur stor skillnad det var från det att jag började 2010 fram till det att jag slutade 2020.

Hur tror du att assistansbranschen ser ut om 5–10 år?

- Jag tror att det kommer vara svårt för många om utvecklingen fortsätter se ut som den har gjort. Det kan komma att finnas några små företag kvar men sedan kommer marknaden att domineras av ett antal större aktörer. Mellanstora företag kommer ha svårt att överleva. De stora företagen kommer att överleva för att det kan skapas stordriftsfördelar och mindre företag för att de just är mindre företag. Medelstora företag som ska följa alla regelverk och allt annat som krävs för att bedriva god personlig assistans tror jag kommer ha det väldigt tufft. Min syn på framtiden för den här branschen förutsätter att villkoren för att kunna bedriva en kvalitativ verksamhet inte försämras ytterligare. Oavsett denna negativa utveckling så tror jag starkt på att Särnmark har rätta förutsättningar att kunna klara sig - men då krävs det också att vi fortsätter tänka nytt och innovativt.

Hur ser du på Särnmarks och Vårdföretagarnas roll att kunna påverka den negativa utvecklingen? Ligger frågan högt upp på agendan?

- Absolut! Vårdföretagarna har en specifik person som är ansvarig för att enbart jobba med dessa frågor i den personliga assistansbranschen. Även Vårdföretagarnas styrelse och de olika branschstyrelserna jobbar med frågor som är kopplade till personlig assistans. Frågan har varit högt upp på agendan under flera år och en del av det har att göra med att det blir svårare och svårare i varje avtalsrörelse att kunna sluta bra avtal som fungerar, både för företagen men också för de anställda som ska ha bra och justa anställningsvillkor. Det går inte att, från politiskt håll, försämra villkoren ytterligare utan ska man kunna rekryteras i den här sektorn så måste man också ha bra arbetsvillkor. Jag vet att Särnmark jobbar intressepolitiskt för att kunna påverka deras kunders möjlighet till ett liv med goda livsvillkor och det hoppas jag kunna vara en del av med min erfarenhet.

Hur ser du på kvalitet i den personliga assistansen?

- Just frågan kring kvalitet i assistans har jag varit med och diskuterat i många olika sammanhang. Det finns många olika uppfattningar om vad kvalitet i personlig assistans är och det skiljer sig mycket åt beroende på vem du pratar med. Som jag ser det är det den person som lever med personlig assistans som kan besluta vad god kvalitet är i den personens personliga assistans. Det är för den personen det ska vara bra kvalitet. Utöver den assistansberättigades upplevelse så är det viktigt att du som är anställd ska känna att du har ett bra jobb att gå till och att du kan göra ett bra jobb med goda villkor.

Hur kom det sig att du valde att bli styrelseledamot hos Särnmark?

- Jag fick frågan av Cecilia Ekholm (delägare och medgrundare till Särnmark) om jag var intresserad av att ta mig an en roll som styrelseledamot i Särnmark. Jag har under flera år bevakat Särnmark då Särnmark är ett företag som uppfattas som ett långsiktigt och seriöst företag. När jag var på Vårdföretagarna ville vi väldigt gärna ha Särnmark som medlemmar. Särnmark sticker ut bland de andra assistansföretagen på ett positivt sätt och har lång erfarenhet av att bedriva kvalitativ personlig assistans. När jag då fick frågan så kände jag att det var ett roligt och intressant uppdrag och att uppdraget blir ännu mer intressant när Särnmark är ett företag som fortfarande ägs till 100% av Mikael Särnmark och Cecilia Ekholm, som var de två eldsjälar som grundade Särnmark redan 1992. Vi har en potential att lära oss av varandra och ta Särnmark till nya nivåer.

Vad tror du att du kommer få fokusera på under kommande höst som ny styrelseledamot?

- Särnmark har flera ben att stå på i och med att de erbjuder personlig assistans, ledsagar- och avlösarservice i Stockholms stad samt även rehabilitering på den spanska solkusten. Just Särnmarks rehabiliteringsdel, som bedrivs av Scandinavian Rehab Center nere i Benalmadena, nära Malaga, är lite extra intressant och utmanande just nu i och med coronapandemin.  Jag tror att det också är viktigt att fokusera på att erbjuda Särnmarks tjänster till fler personer och att vara en attraktiv arbetsgivare. De personliga assistenternas roll behöver utvecklas ännu mer så att de får ännu bättre förutsättningar att göra ett bra jobb för våra kunder. 

Stort tack för din tid Inga-Kari och lycka till i din nya roll som styrelseledamot hos Särnmark!

Aktuellt

 • Nyheter om Coronapandemin: Munskydd ska användas av personliga assistenter

  Särnmark följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens restriktioner för att att stoppa spridningen av coronaviruset. Här samlas den senaste informationen som påverkar vår verksamhet.    

  Läs mer
 • Särnmark startar upp ett kundråd

  Särnmark kommer under 2021 etablera ett kundråd. Vår ambition är att rådet kommer ge oss en mer direkt återkoppling på hur vi kan bli bättre i vårt erbjudande till dig som kund och hur vi kan utveckla oss som assistansanordnare.

  Läs mer
 • God Jul och Gott Nytt År!

  Vi på Särnmark vill önska alla kunder, assistenter, anhöriga och alla andra en riktig god jul och ett gott nytt år!

  Läs mer
 • Trevlig Lucia!

  Idag vill vi önska alla trevlig Lucia och glad tredje advent! Även om det är lite annorlunda i år så kan vi ju som tur är fortfarande dricka glögg, äta pepparkakor, lyssna på julmusik, klä granen och se på Luciamorgon på tv.

  Läs mer
 • Välkommen Åsa!

  Idag säger vi välkommen till Åsa Häkänen-Wisjö som numera jobbar som kundansvarig på vårt Linköpingskontor.

  Läs mer
Visa fler inlägg