Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Ny styrelseledamot: Inga-Kari Fryklund

Vi på Särnmark vill välkomna Inga-Kari Fryklund som ny styrelseledamot i Särnmarks styrelse. Inga-Kari kommer närmast från Vårdföretagarna där hon var förbundsdirektör mellan åren 2010-2020. Vi ringde upp Inga-Kari för att lära känna henne lite mer.

Hej Inga-Kari,

Varmt välkommen till Särnmark som ny styrelseledamot!

Hur har din sommar varit?

- Det har varit en bra men speciell sommar tycker jag. Den har ju varit speciell i och med att man inte umgåtts så mycket med folk som man vanligtvis brukar göra. Jag har i och med det fått extra mycket tid för min trädgård vilket jag tidigare inte haft. Jag odlar grönsaker och blommor, vattnar och plockar ogräs, går ner och badar om vartannat.

Vid årsskiftet lämnade du Vårdföretagarna efter 10 år som förbundsdirektör – hur förändrade sig förutsättningarna för den personliga assistansen, enligt dig, under dessa 10 år?

- Vårdföretagarna har flera olika branscher som är kopplade till sig, som exempelvis personlig assistans, sjukvård, tandvård och äldreomsorg. När jag började så var det den personliga assistansen som tuffade på, det var en bransch som man ansåg hade en god framtid för sig och en bransch som var under en stark utveckling. Under mina 10 år på Vårdföretagarna så fick jag uppleva hur det blev allt kärvare och kärvare för den personliga assistansbranschen för varje år som gick. Det har blivit svårare ekonomiskt att bedriva en kvalitativ och seriös verksamhet. Det är påtagligt hur stor skillnad det var från det att jag började 2010 fram till det att jag slutade 2020.

Hur tror du att assistansbranschen ser ut om 5–10 år?

- Jag tror att det kommer vara svårt för många om utvecklingen fortsätter se ut som den har gjort. Det kan komma att finnas några små företag kvar men sedan kommer marknaden att domineras av ett antal större aktörer. Mellanstora företag kommer ha svårt att överleva. De stora företagen kommer att överleva för att det kan skapas stordriftsfördelar och mindre företag för att de just är mindre företag. Medelstora företag som ska följa alla regelverk och allt annat som krävs för att bedriva god personlig assistans tror jag kommer ha det väldigt tufft. Min syn på framtiden för den här branschen förutsätter att villkoren för att kunna bedriva en kvalitativ verksamhet inte försämras ytterligare. Oavsett denna negativa utveckling så tror jag starkt på att Särnmark har rätta förutsättningar att kunna klara sig - men då krävs det också att vi fortsätter tänka nytt och innovativt.

Hur ser du på Särnmarks och Vårdföretagarnas roll att kunna påverka den negativa utvecklingen? Ligger frågan högt upp på agendan?

- Absolut! Vårdföretagarna har en specifik person som är ansvarig för att enbart jobba med dessa frågor i den personliga assistansbranschen. Även Vårdföretagarnas styrelse och de olika branschstyrelserna jobbar med frågor som är kopplade till personlig assistans. Frågan har varit högt upp på agendan under flera år och en del av det har att göra med att det blir svårare och svårare i varje avtalsrörelse att kunna sluta bra avtal som fungerar, både för företagen men också för de anställda som ska ha bra och justa anställningsvillkor. Det går inte att, från politiskt håll, försämra villkoren ytterligare utan ska man kunna rekryteras i den här sektorn så måste man också ha bra arbetsvillkor. Jag vet att Särnmark jobbar intressepolitiskt för att kunna påverka deras kunders möjlighet till ett liv med goda livsvillkor och det hoppas jag kunna vara en del av med min erfarenhet.

Hur ser du på kvalitet i den personliga assistansen?

- Just frågan kring kvalitet i assistans har jag varit med och diskuterat i många olika sammanhang. Det finns många olika uppfattningar om vad kvalitet i personlig assistans är och det skiljer sig mycket åt beroende på vem du pratar med. Som jag ser det är det den person som lever med personlig assistans som kan besluta vad god kvalitet är i den personens personliga assistans. Det är för den personen det ska vara bra kvalitet. Utöver den assistansberättigades upplevelse så är det viktigt att du som är anställd ska känna att du har ett bra jobb att gå till och att du kan göra ett bra jobb med goda villkor.

Hur kom det sig att du valde att bli styrelseledamot hos Särnmark?

- Jag fick frågan av Cecilia Ekholm (delägare och medgrundare till Särnmark) om jag var intresserad av att ta mig an en roll som styrelseledamot i Särnmark. Jag har under flera år bevakat Särnmark då Särnmark är ett företag som uppfattas som ett långsiktigt och seriöst företag. När jag var på Vårdföretagarna ville vi väldigt gärna ha Särnmark som medlemmar. Särnmark sticker ut bland de andra assistansföretagen på ett positivt sätt och har lång erfarenhet av att bedriva kvalitativ personlig assistans. När jag då fick frågan så kände jag att det var ett roligt och intressant uppdrag och att uppdraget blir ännu mer intressant när Särnmark är ett företag som fortfarande ägs till 100% av Mikael Särnmark och Cecilia Ekholm, som var de två eldsjälar som grundade Särnmark redan 1992. Vi har en potential att lära oss av varandra och ta Särnmark till nya nivåer.

Vad tror du att du kommer få fokusera på under kommande höst som ny styrelseledamot?

- Särnmark har flera ben att stå på i och med att de erbjuder personlig assistans, ledsagar- och avlösarservice i Stockholms stad samt även rehabilitering på den spanska solkusten. Just Särnmarks rehabiliteringsdel, som bedrivs av Scandinavian Rehab Center nere i Benalmadena, nära Malaga, är lite extra intressant och utmanande just nu i och med coronapandemin.  Jag tror att det också är viktigt att fokusera på att erbjuda Särnmarks tjänster till fler personer och att vara en attraktiv arbetsgivare. De personliga assistenternas roll behöver utvecklas ännu mer så att de får ännu bättre förutsättningar att göra ett bra jobb för våra kunder. 

Stort tack för din tid Inga-Kari och lycka till i din nya roll som styrelseledamot hos Särnmark!

Aktuellt

 • Malins glutenfria blåbärstårta

  Vår kundansvariga, Ingeborg Berggren, blev så förtjust i en tårta som en assistent vid namn Malin bjöd på under ett personalmöte att hon nu vill dela med sig av receptet till er alla. Tack Malin för den goa tårtan och för att du delar med dig av ditt recept!

  Läs mer
 • Solrostävlingen avslutas 15 september

  Tisdag den 15 september mäter du din solros för sista gången i denna tävling och följer instruktionerna nedan.

  Läs mer
 • Särnmark utser Elin till årets förebild 2020

  Motiveringen av att utse Elin till årets förebild 2020 lyder:
  “Med uppriktighet och passion berättar Elin om hur det är att leva med reumatisk sjukdom. Genom sin blogg och sociala medier delar hon med sig av både det som är bra och det som är dåligt. Elin visar gång på gång att det mesta är möjligt om man vill.”

  Vi ringde upp Elin för att prata om att blogga om att leva med reumatisk sjukdom, och att göra det med en positiv inställning. Varför började Elin med bloggen och hur har den påverkat henne och andra?

  Läs mer
 • Tvåstegsinloggning i AiAi/Tempus efter månadsskiftet juli/augusti

  Som ett led i att stärka skyddet mot bedrägerier och identitetsstölder som förekommer, inför vi nu så kallad 2-faktors-autentisering (tvåstegsinloggning). Detta sker nu i månadsskiftet juli/augusti 2020.

  Tidrapporteringen för juli månad påverkas inte. men för att alla med säkerhet ska kunna logga in i systemen AiAi och Tempus även efter månadsskiftet behöver alla användare ha ett korrekt personnummer och mobiltelefonnummer upplagt i systemet.

  Läs mer
 • Sommarläsning

  Är du på jakt efter avkopplande och inspirerande sommmarläsning eller vill veta mer om hur det är att vara kund hos Särnmark? Här kan du ta del av våra kundberättelser där personer med olika bakgrunder och förutsättningar berättar om sin situation och relationen till Särnmark.

  Ha en fortsatt trevlig sommar!

  Läs mer
Visa fler inlägg