Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Särnmark utser Elin till årets förebild 2020

Motiveringen av att utse Elin till årets förebild 2020 lyder:
“Med uppriktighet och passion berättar Elin om hur det är att leva med reumatisk sjukdom. Genom sin blogg och sociala medier delar hon med sig av både det som är bra och det som är dåligt. Elin visar gång på gång att det mesta är möjligt om man vill.”

Vi ringde upp Elin för att prata om att blogga om att leva med reumatisk sjukdom, och att göra det med en positiv inställning. Varför började Elin med bloggen och hur har den påverkat henne och andra?

Utmärelsen “Årets förebild enligt Särnmark” gick i år till Elin som bloggar om livet med livslång reumatisk sjukdom, och gör det med en positiv inställning. Bloggen som blivit ett stöd för många då Elin skriver om bland annat osynliga sjukdomar och om att leva med värk, som många kan känna igen sig, fungerar även som terapi även för Elin själv. Att hon började skriva från första början var mycket för att få ur sig tankar och känslor kring livet och situationen hon befinner sig i. Bloggen var först avsedd för familj och nära vänner, men så började de tipsa andra om att läsa och skaran av följare började växa utanför den närmsta kretsen.

  “Det är mycket min positiva familj som gett mig min inställning till livet”

-       Folk frågar mig ofta hur jag kan vara så positiv och glad trots allting, säger Elin och skrattar.
Vi pratar ganska länge om detta med att se positivt på livet och att lära sig uppskatta de bättre stunderna och perioderna i livet:
-       Min familj är bra på att vara positiva och inte låta det negativa ta över, så det är mycket tack vare dem som jag är så positiv och glad av mig.

       "Jag hade tråkigt och började telefonkluddra som jag kallar det"

Förutom att blogga och instagramma (både på elinhellgren där hon skriver instagrammar om sin vardag samt på plantsbyelinh som handlar om Elins intresse för växter och odling) så hjälper även Elin till med motiv till olika produkter som brickor och kökshanddukar med mera på familjeföretaget Gavle Design. Det varierar dock hur mycket Elin kan vara delaktig och hjälpa till pga hennes begränsade ork och värk, samt att hon flertalet gånger behövt varit långa perioder på sjukhus. Men det var faktiskt en lång sjukhusvistelse som fick Elin att börja rita eller ”telefonkluddra” som hon kallar det, från första början:

-       Jag hamnade på sjukhus hösten 2014. Jag hade så tråkigt där. Då kom min syster en dag med penna och papper och sa att ”här har du något att pyssla med”. Så jag började rita medan jag pratade i telefon med folk, jag kallar det för ”telefonkludd”. Och på den vägen är det. Sen fick någon släkting ett tryck på bricka och så spred det sig och fler och fler ville köpa produkter med mina tryck på.

Idag säljer Gavle Design många produkter med Elins tryck på, och ett tryck, föreställande Gävlebocken, blev omskrivet i tidningen och säljs hos återförsäljare. 

                           “Vill inte att någon ska tycka synd om mig”

För Elin handlar vardagen mycket om att anpassa sig efter sin sjukdom, men inte ”låta den vinna”. Till exempel när det reumatiska sätter sig på händerna så slutar inte Elin rita, utan går istället över till att rita digitalt på platta. På sin blogg och instagram visar Elin ganska ofiltrerat upp hur livet ser ut med reumatisk sjukdom och allt var det innebär med olika biverkningar och komplikationer, sjukhusvistelser och så vidare. Hur reagerar folk oftast på innehållet?

-          De flesta försöker ju peppa och ge positiv respons. Jag vill ju inte att folk ska tycka synd om mig. Jag vill inte heller att folk ska tassa på tå runt mig och känna att de inte kan säga ”jag har ont i huvudet” eller dylikt när jag är med. Jag brukar försöka säga att alla går ju igenom någonting, alla lever ju med sin grej.

Att blogga om sitt liv ger Elin mycket energi och möjliggör att hon kan skriva ner och sen gå vidare från det jobbiga som varit. Men det tar tid och energi att också uppdatera dagligen. Efter en lång sjukhusvistelse, som ledde till komplikationer, blev Elin beviljad personlig assistans hösten 2015. Elin valde sedan att ha sin assistans via Särnmark. För Elin är assistansen till en jättestor hjälp när det kommer till att orka med både blogg, mönsterdesign, odlingar och allt annat hon tar sig för.

-       Det är en jättestor hjälp, och så bra att ha någon som stöttar och peppar och säger “ska vi inte köra lite träning nu då?” och så. 

                             “Det är nog bara att testa och se hur det går”

 Avslutande frågade jag Elin om hon har några tips till någon annan som lever med en sjukdom eller funktionsnedsättning och vill berätta om det i en blogg eller liknande plattform:

-          Prova först och se hur det känns utan att lova för mycket. Det beror ju på också hur öppen man är och hur pass mycket man känner sig bekväm med att dela med sig av. För mig har det funkat att låta bloggen utvecklats med tiden och att jag inte hade någon jättetydlig plan från början som skapade press. Så att bara köra lite är nog ett tips. Sen är det nog bra att ha en sjukdoms- eller bakgrundshistoria, om man ska ha blogg då, som ligger för sig. Det kan annars bli tufft att behöva läsa genom bloggen från början för att hänga med.

Förra året delade vi på Särnmark ut “Årets förebild” till Marie Persdotter på RBU. Läs mer om det här

Aktuellt

 • Tack för att du vaccinerar dig

  Här samlas den senaste informationen om coronapandemin som påverkar vår verksamhet. Sedan en tid tillbaka erbjuder samtliga regioner i Sverige vaccinering mot Covid-19 till alla personer över 18 år. Särnmark uppmanar alla att vaccinera sig och ta sitt ansvar för att skydda dig själv och andra.

  Läs mer
 • Fjolårets vinnare "Gösen" ger dig sina bästa solrostips

  3 meter och 94 centimeter - så hög blev vinnarsolrosen i #särnmarkssolros2020. Bakom blommans höjd finns Bengt-Gösta "Gösen" Johansson. Men hur lyckades han få sin solros så hög och vad är hans bästa tips till dig som vill försöka slå hans rekord?

  Läs mer
 • Stärkt rätt till personlig assistans för barn föreslås i nya LSS-utredningen

  Efter drygt ett års arbete har regeringens särskilde utredare Fredrik Malmberg lämnat över LSS-utredningen till socialminister Lena Hallengren. Utredningen innehåller väl genomarbetade förslag som stärker rätten till personlig assistans.

  Läs mer
 • Vinnaren i påskutmaningen korad

  Assistenten Johan var först tveksam till om han skulle passa som assistent, men nu 6 månader senare kan han inte tänka sig att göra något annat: "Det är hur underbart som helst, skulle inte vilja byta ut det mot någonting alls. Att jobba med Daniel är alltid kul då vi har så mycket gemensamt". Ett intresse som Johan och Daniel delar är musik, därför blev karaoke ett perfekt tidsfördriv för dem när Daniel inte längre kunde vara ute som förut.

  Läs mer
 • Delta i Neuropromenaden 8–16 maj

  Hashtagga oss på sociala medier så skänker vi 50 kr till neuroforskningen!

  Läs mer
Visa fler inlägg