Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Funktionsrättsdagen: Nyansera bilden av “de svaga” och “superhjältarna"

Oavsett vem man är eller hur ens liv ser ut så har vi alla ett behov av att känna igen oss, kunna identifiera oss med andra, ha personer att se upp till och känna oss delaktiga och representerade i samhället.

Så här på Internationella Funktionsrättsdagen och i slutet av årtiondet vill vi på Särnmark understryka vikten av att se individen bakom funktionsnedsättningen. Nyansering och kunskapsspridning minskar stigmatiseringen och utanförskapet i samhället.

Därför vill vi passa på att belysa vikten av att den offentliga porträtteringen hålls  fri från stereotyper, förutfattade meningar och överdrifter. Det är så lätt att ta den enkla vägen och dra alla över en kam. Inte sällan stämplas funktionsnedsatta som de svagaste i samhället eller ikläds rollen som ambitiösa, outtröttliga superhjältar. 

Verkligheten för majoriteten av de som lever med en funktionsnedsättning  är dock långt ifrån det extrema. Som för de flesta av oss, finns där en vardag med lika många nyanser, drömmar och förväntningar som det finns personer med unika behov. Vi på Särnmark vill under nästa årtionde fortsätta arbeta hårt för att denna övertygelse leder till ökad inkludering och förståelse.

Nedan har vi sammanställt en lista med  tv-serier, filmer, influencers med mera som vi tycker visar upp de olikheter som finns, som verkar för ökad inkludering och som på olika sätt försöker motverka de förutfattade meningar som finns om personer som lever med funktionsnedsättningar.

 

Aktuellt

 • Ny kundansvarig i Sundsvall: Annelie Skeppström

  Vi vill varmt välkomna Annelie Skeppström tillbaka till oss på Särnmark!

  Läs mer
 • Särnmark godkända som utförare av ledsagar- & avlösarservice

  Särnmark utvecklar sin verksamhet. Utöver personlig assistans och rehabilitering kommer Särnmark även erbjuda ledsagar- och avlösarservice.

  Läs mer
 • Det börjar bli dags att anmäla sig till Särnmarks julfester!

  Vi vet att vi bara är i oktober, men tiden går fort och snart är julen här. Se till att säkra din plats på årets julfester med Särnmark! Håll utkik i kalendern och på facebook efter eventet för julfest på din ort. 

  Läs mer
 • Få koll på läget! Två föreläsningar i Södertälje i november

  Vi belyser bland annat omtalade delar i LSS-utredningen, det osäkra politiska läget och hur detta kan komma att påverka framtidens personliga assistans. Det pratas mycket LSS, assistansberättigade, personkretsar och grundläggande behov, men hur ser verkligheten ut? Hur omsätter vi teorin till praktik? Gott om tid kommer även ges för dig att ställa alla frågor du undrar över!

  Läs mer
 • Bättre överblick över din assistansekonomi med nya och enklare rapporter

  I Början av oktober så lanserade vi nya och förbättrade ekonomiska rapporter som alla kunder hittar på Mina Sidor. Vi hoppas att de nya rapporterna ska ge dig som kund en bättre överblick över din assistansekonomi.

  Läs mer
Visa fler inlägg