Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Ny regeringsproposition om utökad rätt till personlig assistans

Regeringen föreslår nu i en proposition att hela hjälpbehovet för de grundläggande behoven andning och sondmatning ska ge rätt till personlig assistans. Lagändringen föreslås börja gälla den 1 juli 2020.

I dagsläget är det bara de delar som bedöms vara tillräckligt intigritetsnära som ger rätt till personlig assistans för de grundläggande behoven andning och sondmatning, men det vill regeringen nu ändra på för att stärka rätten till personlig assistans.

Andra ändringar gällande andning och sondmatning som regeringen föreslår i propositionen är att:

– Åtgärder som är direkt nödvändiga för att hjälp med andning ska kunna ges ska ge rätt till personlig assistans för andra personliga behov. Detta ska även gälla åtgärder som är direkt nödvändiga för förberedelse och efterarbete i samband med måltider i form av sondmatning.

– Hjälpåtgärder som ingår i det normala föräldraansvaret ska kunna ge rätt till assistans för hjälp med andning och sondmatning. Detta gäller både åtgärder i samband med andning och sondmatning som utgör grundläggande behov och åtgärder som utgör övriga behov. I dagsläget är hjälpbehov som omfattas av föräldraansvaret inte assistansgrundande överhuvudtaget.

Propositionen bygger på januariavtalet, en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. I januariavtalet ingår att säkerställa att den personliga assistansen och assistansersättningen präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet.

Propositionen kommer att kunna läsas när regeringen överlämnat den till riksdagen.

Har du frågor kring detta eller andra juridiska frågor som rör personliga assistans. Kom i kontakt med våra jurister genom att klicka här.

 

Aktuellt

 • Malins glutenfria blåbärstårta

  Vår kundansvariga, Ingeborg Berggren, blev så förtjust i en tårta som en assistent vid namn Malin bjöd på under ett personalmöte att hon nu vill dela med sig av receptet till er alla. Tack Malin för den goa tårtan och för att du delar med dig av ditt recept!

  Läs mer
 • Solrostävlingen avslutas 15 september

  Tisdag den 15 september mäter du din solros för sista gången i denna tävling och följer instruktionerna nedan.

  Läs mer
 • Särnmark utser Elin till årets förebild 2020

  Motiveringen av att utse Elin till årets förebild 2020 lyder:
  “Med uppriktighet och passion berättar Elin om hur det är att leva med reumatisk sjukdom. Genom sin blogg och sociala medier delar hon med sig av både det som är bra och det som är dåligt. Elin visar gång på gång att det mesta är möjligt om man vill.”

  Vi ringde upp Elin för att prata om att blogga om att leva med reumatisk sjukdom, och att göra det med en positiv inställning. Varför började Elin med bloggen och hur har den påverkat henne och andra?

  Läs mer
 • Ny styrelseledamot: Inga-Kari Fryklund

  Vi på Särnmark vill välkomna Inga-Kari Fryklund som ny styrelseledamot i Särnmarks styrelse. Inga-Kari kommer närmast från Vårdföretagarna där hon var förbundsdirektör mellan åren 2010-2020. Vi ringde upp Inga-Kari för att lära känna henne lite mer.

  Läs mer
 • Tvåstegsinloggning i AiAi/Tempus efter månadsskiftet juli/augusti

  Som ett led i att stärka skyddet mot bedrägerier och identitetsstölder som förekommer, inför vi nu så kallad 2-faktors-autentisering (tvåstegsinloggning). Detta sker nu i månadsskiftet juli/augusti 2020.

  Tidrapporteringen för juli månad påverkas inte. men för att alla med säkerhet ska kunna logga in i systemen AiAi och Tempus även efter månadsskiftet behöver alla användare ha ett korrekt personnummer och mobiltelefonnummer upplagt i systemet.

  Läs mer
Visa fler inlägg