Är du intresserad av att bli kund? Ring oss på010-498 99 90 eller klicka här

Ny regeringsproposition om utökad rätt till personlig assistans

Regeringen föreslår nu i en proposition att hela hjälpbehovet för de grundläggande behoven andning och sondmatning ska ge rätt till personlig assistans. Lagändringen föreslås börja gälla den 1 juli 2020.

I dagsläget är det bara de delar som bedöms vara tillräckligt intigritetsnära som ger rätt till personlig assistans för de grundläggande behoven andning och sondmatning, men det vill regeringen nu ändra på för att stärka rätten till personlig assistans.

Andra ändringar gällande andning och sondmatning som regeringen föreslår i propositionen är att:

– Åtgärder som är direkt nödvändiga för att hjälp med andning ska kunna ges ska ge rätt till personlig assistans för andra personliga behov. Detta ska även gälla åtgärder som är direkt nödvändiga för förberedelse och efterarbete i samband med måltider i form av sondmatning.

– Hjälpåtgärder som ingår i det normala föräldraansvaret ska kunna ge rätt till assistans för hjälp med andning och sondmatning. Detta gäller både åtgärder i samband med andning och sondmatning som utgör grundläggande behov och åtgärder som utgör övriga behov. I dagsläget är hjälpbehov som omfattas av föräldraansvaret inte assistansgrundande överhuvudtaget.

Propositionen bygger på januariavtalet, en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. I januariavtalet ingår att säkerställa att den personliga assistansen och assistansersättningen präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet.

Propositionen kommer att kunna läsas när regeringen överlämnat den till riksdagen.

Har du frågor kring detta eller andra juridiska frågor som rör personliga assistans. Kom i kontakt med våra jurister genom att klicka här.

 

Aktuellt

 • Särnmarks Hållbarhetsrapport för 2019: Tillsammans är nyckeln för en hållbar framtid

  Särnmarks övergripande ambition med verksamheten är att bidra till att skapa ett bra liv för våra kunder. Ett liv där varje kund, så långt det går, ges möjlighet att själv styra över sitt eget liv. Vi anser att det är grunden för alla som vill kunna leva som andra, bland andra, i vårt samhälle.

  Våra grundare Mikael Särnmark och Cecilia Ekholm äger fortfarande företaget och deras stora intressepolitiska engagemang gör skillnad, inte bara för våra kunder utan även för andra personer som behöver personlig assistans. På så sätt tar vi en aktiv roll i samhället och bidrar till en hållbar välfärd. Nu gör vi även detta på ett nytt sätt genom att presentera en Hållbarhetsrapport för verksamhetsåret 2019.

  Läs mer
 • Information med anledning av coronavirusets spridning - uppdaterat 3 juli

  Vi på Särnmark förhåller oss fortsatt till Folkhälsomyndighetens samt Utrikesdepartementets rekommendationer och anvisningar gällande spridning av coronaviruset.  Vi uppdaterar information och kommunicerar med våra personliga assistenter och kunder så ofta det behövs. 

  Läs mer
 • Mycket nöjda kunder hos Särnmark - enligt oberoende undersökning

  ” Helt suveränt bolag. Önskar att jag fått kontakt med dem tidigare”

  Läs mer
 • Glad midsommar!

  Vi önskar glad midsommar och påminner om att kontoren håller stängt i morgon fredag 19/6 (midsommarafton). Jour - och bemanningsteamet är tillgängliga dygnet runt som vanligt.

  Läs mer
 • Vi önskar trevlig helg!

  Vi vill passa på att önska alla en trevlig Kristi himmelsfärdshelg och informera om våra öppettider under långhelgen.

  Läs mer
Visa fler inlägg